comite gedichten dichters route

 

 

Nieuws

Aanmelden gevels & donaties

Nieuwsbrief

Meldpunt onderhoud gedichten

Links

Contact

 

ontwerp: Absoluut Designers

 

Deze website is mede mogelijk
gemaakt door:

Tante Louise Vivensis
Absoluut Designers
The Image Factory
Schildersbedrijf Tony Aarden

 

 

 

Benno Barnard

 

H.C. ten Berge

 

Bert Bevers

 

Frans Budé

 

Emma Crebolder

 

Maria van Daalen

 

Aleidis Dierick

 

Anton van Duinkerken

 

Anna Enquist

 

Peter Ghyssaert

 

Albert Hagenaars

 

Johanna Kruit

 

Pieter Langendijk

 

Y. Né

 

Ester Naomi Perquin

 

Hans Tentije

 

Jabik Veenbaas

 

Victor Vroomkoning

 

Hans van de Waarsenburg

 

 

 

 

Emma Crebolder

 

De Bergse Plaat (Palingstraat)

 

 

Emma Crebolder, geboren in 1942 te Sint-Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen, studeerde Duitse taal- en letterkunde. Na een verblijf van enkele jaren in Tanzania studeerde zij aan de universiteiten van Leiden en Keulen Afrikaanse talen en Bantoeïstiek, met als hoofdvak Swahili. Crebolder woont tegen de helling van de Sint Pietersberg in Maastricht.
Zij is de eerste officiële stadsdichter binnen het Nederlandse taalgebied, en wel voor Venlo in 1993. Haar stadsgedichten staan in Weerkaatst in de stroom bij uitgeverij Prometheus.

 

Het Reynaertgenootschap nam haar op tweede Pinksterdag 2006 in de Orde van de Vossenstaart voor de bloemlezing Die Felle…, gedichten over vossen, en vooral voor haar eigen poëzie over dit onderwerp.
In 2015 kreeg ze De Leo Herberghs Poëzieprijs.

 

Zij publiceerde in literaire tijdschriften als De Gids, Maatstaf, Tirade en Het liegend Konijn. Van Hollands Maandblad is zij sinds 1994 vaste medewerker.

Naast zes grotere bundels waaronder Zwerftaal bij uitgeverij Bert Bakker, en Toegift bij uitgeverij IJzer, verschenen kleinere uitgaven in de Slib-reeks, bij de Ravenbergpers, in de Signature-reeks, in de serie van de Vlam en bij Herik in de Zwarte Reeks. Bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam verschenen Vergeten (2010), Vallen (2012) en Verzoenen (2014).

 

Zij was initiatiefnemer van een literair café in Venlo. Verder was zij jaren bestuurslid van de Stichting Poëziefestival Landgraaf.

 

www.emmacrebolder.com