comite gedichten dichters route

 

 

Nieuws

Aanmelden gevels & donaties

Nieuwsbrief

Meldpunt onderhoud gedichten

Links

Contact

 

ontwerp: Absoluut Designers

 

Deze website is mede mogelijk
gemaakt door:

Tante Louise Vivensis
Absoluut Designers
The Image Factory
Schildersbedrijf Tony Aarden

 

 

 

Benno Barnard

 

H.C. ten Berge

 

Bert Bevers

 

Frans Budé

 

Emma Crebolder

 

Maria van Daalen

 

Aleidis Dierick

 

Anton van Duinkerken

 

Anna Enquist

 

Peter Ghyssaert

 

Albert Hagenaars

 

Johanna Kruit

 

Pieter Langendijk

 

Y. Né

 

Ester Naomi Perquin

 

Hans Tentije

 

Jabik Veenbaas

 

Victor Vroomkoning

 

Hans van de Waarsenburg

 

 

 

 

Maria van Daalen

 

Zonder titel – Zuivelstraat

 

 

Maria van Daalen (Voorburg 1950) debuteerde in 1989 met de dichtbundel Raveslag, die indruk maakte door de mystieke toon, en genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs (1990). Het woord ‘priesteres’ viel veelvuldig in de recensies. Hierna volgden, bij dezelfde uitgever, Onder het hart (1992), Het Hotel (1994), Het geschenk // De maker (1996).

Na deze bundels in vrije verzen schreef zij het erotische Elektron, muon, tau (2000), deels tweetalig Nederlands en Amerikaans-Engels, met vernieuwing van het sonnet door toepassing van de klassieke Italiaanse vorm van de ‘endecasillabo’. De dichtbundel Yo! de liefde (2003) is een bundel met sonnetten en ‘oefeningen’. Thomas Vaessens hierover in Het Financiële Dagblad (28 juni 2003): “Spannende poëzie, waarin het draait om een bijzondere invulling van het oeroude conflict tussen lichaam en geest.”

In 2005 verscheen de verhalenbundel De zwarte engel bij uitgeverij kleine Uil (Groningen).

 

De website Het Periodiek Systeem / The Periodic Table Of Elements, ontstaan in samenwerking met mediakunstenaar YuriGoul, als opdracht van het Fonds voor de Letteren (maart 2005), is een langdurig en ingewikkeld project, waarvan de eerste aanzet te zien is op www.annomedia.com/games. In 2010 zal zij hieraan werken tijdens een lang verblijf op het NIAS.

 

Haar zevende dichtbundel, De wet van behoud van energie (2007) kreeg lovende recensies in onder meer NRC, in het poëzietijdschrift Awater en in het Vlaamse literaire tijdschrift Nieuwzuid.

Verwacht: Le Miroir des Mystères/Spiegel van Mysteriën (werktitel), het Vodou-boek, bij uitgeverij Querido, een groot essay over de religie Vodou als werkelijkheidsbeleving. De auteur publiceerde veel in dagblad Trouw, en is docente aan de Schrijversvakschool Amsterdam.

 

www.mariavandaalen.nl