comite gedichten dichters route

 

 

Nieuws

Aanmelden gevels & donaties

Nieuwsbrief

Meldpunt onderhoud gedichten

Links

Contact

 

ontwerp: Absoluut Designers

 

Deze website is mede mogelijk
gemaakt door:

Tante Louise Vivensis
Absoluut Designers
The Image Factory
Schildersbedrijf Tony Aarden

 

 

 

Benno Barnard

 

H.C. ten Berge

 

Bert Bevers

 

Frans Budé

 

Emma Crebolder

 

Maria van Daalen

 

Aleidis Dierick

 

Anton van Duinkerken

 

Anna Enquist

 

Peter Ghyssaert

 

Albert Hagenaars

 

Johanna Kruit

 

Pieter Langendijk

 

Y. Né

 

Ester Naomi Perquin

 

Hans Tentije

 

Jabik Veenbaas

 

Victor Vroomkoning

 

Hans van de Waarsenburg

 

 

 

 

Victor Vroomkoning

 

Zonder titel – Penstraat

 

 

Victor Vroomkoning (Boxtel 1938, pseudoniem van Walter van de Laar) werd als de helft van een twee-eiige tweeling uit een Antwerpse moeder geboren; dat gebeurde rond de middag van donderdag 6 oktober 1938 in Brabants centrum, Boxtel, op de hoek van de Kruisstraat en Rechterstraat waar zijn Gelderse vader een brood-en banketzaak dreef (hij was afgestudeerd kok).

 

Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie te Nijmegen. Tot 1995 was hij werkzaam in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Hij is medewerker van het Kritisch Literatuur Lexicon. Een enkel anderssoortige publicatie daargelaten, publiceert hij uitsluitend gedichten.

 

Zijn werk werd/wordt opgenomen in een groot aantal Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften. Zijn gedichten worden geregeld gebloemleesd en werden nogal eens onderscheiden (o.a. met de Pablo-Nerudaprijs 1983). Zijn gedicht Vuilniszakken (uit: Echo van een echo) behoort inmiddels tot de canon van de Nederlandstalige poëzie.

 

Vroomkoning was voorzitter van de jury van de Johnny van Doornprijs, is sinds jaar en dag voorzitter van de jury van de SNS- literatuurprijs en is jaarlijks als jurylid actief voor de Gelderse Kunstbende. Hij zat in de redactie van het Literair Café O'42 en van Zaal Zes, het literaire programma van LUX, beide te Nijmegen. Hij treedt tamelijk vaak in het hele land op, geeft ook workshops poëzie.

Onder het heteroniem Stella Napels publiceerde hij de geruchtmakende bundel Lippendienst (De Arbeiderspers, Amsterdam 1997); voor het manuscript hiervan was hij in 1995 onderscheiden met de tweejaarlijkse Blanka Gijselenprijs.

Vroomkoning kreeg in 2006 de Karel de Grote-prijs van de stad Nijmegen uitgereikt. Van deze stad is hij momenteel ook Stadsdichter.

 

www.victorvroomkoning.nl